Romania

VIDEO: Dorel DUTA, UNSICAR: Un client multumit este un client care a cumparat ce i s-a potrivit


Brokerii de re/asigurare din Romania s-au confruntat, in ultima perioada, cu multiple provocari, insa, in ciuda dificultatilor intampinate, au reusit sa isi mentina pozitia importanta castigata in piata. Astfel, in primul semestru al anului in curs, brokerii au intermediat 63,01% din totalul primelor de asigurare din piata, ceea ce subliniaza, in ciuda unei usoare scaderi, de 1,57%, rolul crucial pe care brokerii il joaca pentru companiile de asigurari.

Brokerii sunt la fel de importanti si atunci cand vine vorba de clienti, nu doar de companiile de asigurare. Si, in incercarea constanta de a multumi orice client pe care il reprezinta, brokerii nu au deloc o misiune usoara. Cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc", difuzata marti, 12 decembrie, de RFI Romania, a dezvaluit cateva din secretele unui broker de succes, in urma unei dezbateri care i-a adus impreuna, la RFI, pe Dorel DUTA - proaspat desemnat Presedinte UNSICAR -, si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari&Pensii.

"Brokerul este, prin definitie, reprezentantul consumatorului in relatia cu societatile de asigurare. El apara clientul, sta in spatele clientului tot timpul si il ghideaza: ce trebuie sa faca, cum trebuie sa faca, ce sa aleaga, cum sa aleaga si ce sa faca in momentul in care va avea o problema - pentru ca, atunci, o sa se vada, de fapt, cel mai bine rolul brokerului: daca acel client a fost bine informat, conditiile de asigurare i-au fost bine explicate, acoperirile i-au fost bine explicate etc. In momentul in care va avea o problema, clientul va realiza importanta lucrului pe care l-a facut, acela de a achizitiona o polita de asigurare", arata Dorel DUTA.

Noul Presedinte al UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania) a mai subliniat ca un broker nu se rezuma la a cauta cel mai mic pret pentru un client, ci ii ofera acestuia mult mai multe. In plus, un broker nu recomanda produse in functie de comisionul pe care il primeste. Identificarea profilului clientului, analiza nevoilor acestuia si a riscurilor la care este expus si recomandarea unei polite care sa se plieze pe nevoile consumatorului sunt doar cateva dintre etapele parcurse de un broker pentru fiecare client pe care il reprezinta.

"Cel mai mic pret nu inseamna cel mai bun. Cel mai bun este ceea ce ti se potriveste. Ca sa poti sa iti dai seama ce ti se potriveste, trebuie sa ti se identifice profilul de client - ce expuneri la risc ai, ce comportament ai in trafic, cum iti protejezi locuinta etc. -, si, in functie de aceste aspecte, sa se creioneze acoperirea necesara. Poti cumpara o asigurare generala, dar brokerul iti poate gandi un program de acoperire care ti se potriveste si care, cel mai probabil, va avea un pret mai apropiat de realitate. Astfel, nu vei achizitiona lucruri care nu iti trebuie. (...) Brokerul afla nevoile clientului si ii ofera o asigurare potrivita, la cel mai bun raport pret-calitate. Este total fals ca brokerul alege un produs pentru client in functie de comisionul pe care il primeste", a declarat, la RFI, Dorel DUTA.

De asemenea, noul Presedinte al UNSICAR a mai precizat ca brokerii nu trebuie sa fie atenti doar la clienti, ci si la ei insisi, dar si la colegii din piata. "Un client multumit este cel care a cumparat ce i s-a potrivit. Ce ar trebui sa faca brokerul? Ar trebui sa-i explice, sa-l ghideze, sa-l faca sa inteleaga ca asigurarile sunt importante, ca asigurarile joaca un rol important in viata noastra. Ce ar trebui noi, ca brokeri, sa facem mai putin? Ar trebui sa facem mai putin RCA, mai putin RCA pe o luna, sa incurajam emiterea politelor anuale cu plata in rate, eventual, sa incercam sa avem o pozitie comuna in piata, sa nu ne mai denigram, pentru ca toate acestea nu fac decat sa lucreze impotriva noastra. Ce o sa vada clientul? O sa vada o piata care nu stie sa se educe pe sine, dar vine sa-i educe pe ei", a mai punctat, la "Ora de Risc", Dorel DUTA, noul Presedinte UNSICAR.

Potrivit acestuia, "Anul 2017 a fost un an de asezare, un an de regandire a programelor informatice, de regandire a schemelor de pregatire profesionala, de regandire a bugetelor. Din discutiile pe care le-am avut, o mare parte din colegi incheie anul cu o oarecare crestere a business-ului din punctul de vedere al primelor de asigurare, dar cu o scadere din punct de vedere al veniturilor incasate."
Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 13.12.2017

Cele mai recente stiri:
» ASF a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA. Preturile sunt in crestere!
» "IIF 2018 - CEE & SEE - Regional Actuarial Insurance Conference": Principalele declaratii
» Premiile Brokerilor de Asigurare isi desemneaza castigatorii saptamana viitoare!
» Harta MARSH a Riscului Politic in 2018: Romania, in categoria tarilor cu index de risc mediu
» Profita de Oferta Speciala pe care ti-am pregatit-o, inregistreaza-te acum la conferinta "IIF 2018 - MOTOR INSURANCE - the innovation challenge"
» Noi numiri in echipele de management al investitiilor la NN Asigurari de Viata si NN Pensii
» Iarna s-a intors. Atentie cum circulati si la mijloacele de incalzire!
» Transformari in structura actionariatului GROUPAMA Asigurari
» Doua bilete la pretul unuia singur la conferinta "IIF 2018 - PROPERTY INSURANCE - the NatCat challenge and beyond". Inregistreaza-te acum!
» Sondaj 1asig.ro: Este pregatita industria de asigurari sa aplice regulile GDPR din luna mai?

Create AccountLog In Your Account