Romania

VIDEO: VIG: Trebuie sa ne adaptam la schimbarile care apar in comportamentul clientilor nostri


Educatia financiara superficiala - intalnita, in general, in toate tarile din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) si, in special, in Romania, una dintre codasele acestui clasament -, se poate observa in modul in care sunt percepute asigurarile. Astfel, in tarile CEE, investitia anuala in protectia prin asigurare este, in medie, de sase ori mai mica decat in statele vest-europene.

Ce alte diferente pot fi sesizate si exista, oare, si similaritati intre statele din estul Europei si cele din vest? Sunt doar doua dintre intrebarile la care a raspuns cea mai recenta editie a emisiunii XPRIMM Time for Business, prin intermediul unor interviuri realizate cu doi dintre reprezentantii VIENNA Insurance Group: Elisabeth STADLER - CEO -, si, respectiv, Judit HAVASI - Member of the Managing Board.

Desi diferenta intre piata asigurarilor din statele vest-europene si cea din tarile CEE este una destul de mare, cea din urma are un potential ce-i poate permite sa viseze. Poate ca, in viitorul apropiat, cea din urma nu va fi cea dintai, dar, cel mai probabil, va reusi sa reduca semnificativ decalajul inregistrat in momentul de fata.

"Piata CEE are un potential interesant. Daca vorbim despre densitatea asigurarilor (n.r. la nivelul anului 2016), putem vedea care este suma medie pe care fiecare persoana o investeste, anual, in asigurari. In statele vest-europene, aceasta suma este de 2.800-2.900 de euro. In Austria, este de aproximativ 2.000 de euro, in vreme ce, in tarile CEE, este de aproximativ 500 de euro sau mai putin. Prin urmare, piata CEE are potential. Statisticile si cifrele pozitive pe care le putem observa pot sustine o dezvoltare in tarile CEE. Daca dezvoltarea economica este pozitiva intr-o tara, putem spune ca acelasi lucru este valabil si pentru dezvoltarea privata. Putem vorbi de bunastare si, implicit, de o nevoie mai mare de asigurari decat inainte, ceea ce inseamna ca suma medie pe care fiecare persoana o investeste, anual, in asigurari poate creste", explica Elisabeth STADLER - CEO, VIENNA Insurance Group.

Provocarile pe care jucatorii din piata CEE au fost nevoiti sa le depaseasca, de-a lungul timpului - cum a fost, in Romania, plafonarea tarifelor RCA, si nu numai -, si similaritatile intalnite in mai multe tari din regiune au transformat CEE intr-o piata complexa, in care, in ultima perioada, se simte tot mai mult nevoia de inovatie si necesitatea de a invata de la "fratele mai mare".

"Exista si provocari similare. In unele tari, ne putem folosi experienta si expertiza, iar in altele putem oferi cele mai bune sfaturi. Exista, desigur, si provocari care difera de la o tara, la alta. De exemplu, as putea spune ca situatia RCA din Romania este unica, in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Daca ne uitam, de exemplu, la asigurarile de viata, la asigurarile de sanatate sau la segmentul pensiilor, putem observa ca exista similaritati in mai multe tari din Uniunea Europeana, in special cele din regiunea CEE. Folosindu-ne de experienta si expertiza VIG, putem aduce multe idei bune in tarile CEE, inclusiv in Romania", a mai punctat, la XPRIMM Time for Business, CEO-ul VIENNA Insurance Group.

Strategia multibranding aplicata de VIG in Romania s-a dovedit una eficienta, iar compania nu vrea sa renunte, pe viitor, la o strategie echivalenta cu succesul. La fel cum, pe termen mediu, VIENNA Insurance Group nu ia in calcul o eventuala fuziune a celor trei companii din Romania, aflate in portofoliul VIG: OMNIASIG, ASIROM si BCR Life.

"VIG nu se gandeste la o fuziune a celor trei companii din Romania (OMNIASIG, ASIROM, BCR Life), ca parte a unei strategii de viitor pe termen mediu. Ne-am propus, desigur, sa fim si mai eficienti si cautam modalitati de a face asta, dar nu vrem sa renuntam la strategia multibranding, mai ales in Romania, pentru ca este una eficienta, care ne ajuta sa acoperim toate liniile de business, ceea ce este foarte important pentru noi", sustine Judit HAVASI - Member of the Managing Board, VIG.

Intr-un moment in care nu putine sunt pietele care trateaza superficial digitalizarea si avantajele acesteia, Romania lasa impresia ca, cel putin la acest capitol, este una dintre tarile care se distanteaza tot mai mult de alti jucatori din CEE. Afinitatea pentru mediul digital si adaptarea continua la schimbarile din piata sunt, cel putin in viziunea VIENNA Insurance Group, cateva din elementele cheie.

"Pot spune ca Romania este o tara cu afinitate pentru mediul digital. Vom cauta sa imbunatatim serviciile pe care le oferim, sa ne apropiem mai mult de consumatori si de partenerii de vanzari. Vom cauta sa fim mai eficienti", a dezvaluit Judit HAVASI, completata de Elisabeth STADLER: "Digitalizarea e, cu siguranta, cel mai important subiect, in momentul de fata, nu doar in cadrul companiei noastre, ci peste tot, iar noi ne pregatim ca atare. Observam modul dramatic in care se schimba clientii si comportamentul clientilor nostri si, prin urmare, trebuie sa fim pregatiti pentru a raspunde acestor provocari, trebuie sa ne adaptam la schimbarile care apar in comportamentul clientilor nostri. Avem multiple proiecte in desfasurare in acest sens."


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 11.12.2017

Cele mai recente stiri:
» Premiile Brokerilor de Asigurare 2019 - Vezi care sunt castigatorii!
» Cate imobile din Bucuresti sunt pericol public la cutremur? 10 sfaturi in caz de seism
» DSU a demarat o campanie de informare si comunicare privind RO-ALERT
» Furtunile de vara, mai intense din cauza schimbarilor climatice
» Schimbari in Board-ul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
» VIDEO: Tinerii construiesc viitorul asigurarilor?
» INFOGRAFIC: Alunecarile de teren, in crestere in 2018. Cate locuinte au fost afectate?
» Deciziile adoptate miercuri de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara
» Premiile Brokerilor de Asigurare isi desemneaza joi castigatorii!
» Fermierii, incurajati sa incheie polite de asigurare agricole


Create AccountLog In Your Account