Interviu

Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE Carat Asigurari, Republica Moldova


XPRIMM: Cum apreciati ca va evolua economia Republicii Moldova in 2015?
Veronica MALCOCI:
Situatia economica depinde in mare parte de situatia politica din tara, care acum este inca in formare. Noi avem speranta ca proiectele si reformele care urmeaza a fi intreprinse de noua guvernare vor fi conform standardelor europene si vor fi in beneficiul cetatenilor.

XPRIMM: Cum apreciati perspectivele de dezvoltare ale asigurarilor generale in 2015?
Veronica MALCOCI:
Sectorul asigurarilor la momentul de fata este slab dezvoltat, acesta fiind in stransa legatura cu situatia economica, politica si sociala din tara.  Desigur ca cele mai dezvoltate sunt asigurarile obligatorii, asigurarile facultative fiind inca in umbra. Cu toate acestea, in ultimii 3 ani, piata asigurarilor generale s-a mentinut pe un trend pozitiv, insa fara modificari semnificative (aprox. 94 %) ceea ce ne face sa gandim pozitiv.

XPRIMM: Care sunt clasele de asigurari cu cel mai mare potential in 2015?
Veronica MALCOCI:
Analizand datele din anii precedenti, asigurarile auto (RCA, CASCO si Carte Verde) au generat cel mai mare volum de prime, iar in anul 2015 credem ca situatia nu va suferi mari schimbari, cel mai mare procentaj din asigurarile generale revenind, din nou, acestor clase de asigurari.

XPRIMM: In ceea ce priveste asigurarile auto, ce estimati in privinta vanzarilor in 2015 pe CASCO, RCA si Carte Verde? Prognozati o eventuala scumpire a politelor pe clasele de asigurari auto?
Veronica MALCOCI:
Daca se mentine trendul de anul trecut, preconizam o crestere a business-ului pe segmentul asigurarilor CASCO, principalul motiv fiind faptul ca suntem cunoscuti drept un asigurator care solutioneaza corect si achita la timp dosarele de dauna.  
Preturile la asigurarile obligatorii RCA si Carte Verde sunt stabilite de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare si reglementate prin legislatia locala. Iar in ceea ce priveste preturile pentru politele de asigurare CASCO nu se prevede o eventuala scumpire.

XPRIMM: Cum apreciati perspectivele de dezvoltare ale asigurarilor de viata in 2015?
Veronica MALCOCI:
Asigurarile de viata se afla pe o tendinta generala de crestere. Aceasta tendinta este sustinuta de faptul ca clientii nostri inteleg din ce in ce mai mult beneficiile unei asigurari de viata si rolul acesteia in viata lor. Incepand cu anul 2014, GRAWE Carat si-a demonstrat responsabilitatea fata de obligatiile asumate prin plata beneficiilor la expirarea contractelor fata de primii clienti GRAWE in Moldova. Astfel, in 2015 prognozam o majorare a primelor subscrise cu cel putin 5%.

XPRIMM: Care sunt produsele de asigurari de viata pe care veti miza in 2015?
Veronica MALCOCI:
In anul curent, vom miza pe acelasi produs traditional - asigurarea mixta de viata cu acumulare de capital pentru ca acesta este programul care se bucura de cel mai mare succes in randul clientilor. Este de inteles acest fapt, tinand cont de faptul ca populatia din Republica Moldova este din ce in ce mai mult preocupata de viitorul si securitatea financiara a familiei. Totodata, vom continua dezvoltarea si lansarea de noi produse de asigurare, la care ne gandim de mai mult timp, dar pentru care cererea se concretizeaza abia in acest moment. In ce priveste evolutia preturilor programelor de asigurare de viata cu care clientii nostri sunt deja obisnuiti, mentionam ca acestea nu vor suferi in acest an modificari.

XPRIMM: Cum apreciati evolutia pietei de brokeraj in asigurari in 2015?
Veronica MALCOCI:
Consideram ca piata de brokeraj este in dezvoltare. Noi sustinem acest lucru deoarece consideram ca aceasta va duce la o profesionalizare a pietei asigurarilor.


Share |


Editor: Olesea ADONEV


Create AccountLog In Your Account