Vor primi soferii despagubiri de la asiguratori daca nu si-au echipat masinile cu anvelope de...

 Despre noi  Contact  Harta site      


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorEvenimenteXPRIMM.COMCampanii de InformareXPRIMM TVРусский
 Stiri 
 Companii de asigurare 
 Brokeri 
 Interviu 
 CNPF 
 Analize 
 Organizatii 
 Despre asigurari 

Asigurari

Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Vor primi soferii despagubiri de la asiguratori daca nu si-au echipat masinile cu anvelope de iarna? Afla aici ce spun societatile de asigurare dupa ninsorile recente si ce trebuie sa stie soferii!


Fenomene specifice iernii nefavorabile survenite recent i-au pus in dificultate pe multi soferi din tara, fiind inregistrate peste 200 de accidente la nivel national, unele din ele soldate si cu traume fizice.

Foarte multi soferi nu si-au echipat masinile corespunzator conditiilor meteorologice (inclusiv inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna), astfel aparand intrebarea daca cei pagubiti in urma accidentelor cauzate de ninsori vor fi sau nu despagubiti de societatile de asigurare.

In cazul dat, trebuie sa facem distinctie intre polita RCA, care trebuie sa fie detinuta obligatoriu de toti posesorii de autovehicule, pentru daune produse tertilor, si asigurarea facultativa auto CASCO.

Veaceslav CERNICA, Director Executiv ERVAX Broker, explica: "In cazul asigurarilor obligatorii RCA, daca o masina asigurata este lovita de o alta masina care nu a fost echipata cu anvelope de iarna, conform legii asiguratorul NU il poate refuza pe tertul pagubit de la plata despagubirilor pe polita RCA. Totodata, chiar daca in legea RCA nu exista o prevedere expresa de regres, in cazul neechiparii masinii cu anvelope corespunzatoare, asiguratorul va merge in regres impotriva soferului vinovat, care a admis exploatarea unui vehicul interzis de a fi exploatat pentru conditiile curente".

Situatia sta altfel, insa, in cazul solicitarilor de despagubire pe polita CASCO, urmare a accidentului. Astfel, "compania de asigurari poate sa nu acorde despagubiri pe CASCO daca dauna a aparut in contexul in care masina nu a avut cauciucuri de iarna, in momentul in care existau conditii de drum specifice sezonului rece", afirma Veaceslav CERNICA.

"In conformitate cu regulamentul rutier, este interzisa exploatarea vehiculului cu anvelope de vara in conditiile in care pe carosabil este gheata, zapada sau polei, respectiv, de regula, nu se acorda despagubiri pe CASCO. Tinand cont insa de amploarea fenomenele meteorologice recente vom analiza fiecare dosar si vom decide in functie de circumstantele fiecaruia", puncteaza Veronica MALCOCI, Director General, GRAWE CARAT Asigurari.

De asmenea, "urmare a calamitatilor naturale recente, noi vom despagubi clientii nostri asigurati si pe CASCO, indiferent daca autoturismul era echipat cu anvelope de iarna sau nu", ne-au declarat reprezentantii MOLDASIG.

In aceeasi ordine de idei, "daca se constata incalcarea normelor legale in vigoare, asiguratorul este in drept sa refuze plata despagubirii de asigurare pe CASCO. Noi, insa, suntem flexibili si vom examina fiecare caz in parte si circumstantele acestuia, astfel incat sa fie identificata solutia optima in conformitate cu angajamentele asumate prin contractul de asigurare", ne-a informat Vladimir STIRBU, Director General, MOLDCARGO.

Nota:
In Moldova, cauciucurile de iarna sunt obligatorii in orice luna a anului in cazul in care se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Astfel, reiese ca obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, in caz contrar soferii risca sa fie amendati. Aceste modificari ale legislatiei au intrat in vigoare in anul 2014, iar pana in acel moment exista Hotararea Guvernului R. Moldova nr. 931 din 31 decembrie 2009, in care era specificata perioada (1 decembrie - 31 martie), cand conducatorii auto erau obligati sa-si adapteze cauciucurile la conditiile de trafic.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 28.04.2017

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

Copyright 2017 (c) xprimm.md
powered by Media XPRIMM