Socializare

Hi, what are you looking for?

XPRIMMXPRIMM

Statistici

Piata asigurarilor a inregistrat o crestere cu 26,6% in primele 9 luni ale acestui an si a insumat 1,82 mlrd lei

Companiile de asigurari din Republica Moldova, in primele 9 luni ale acestui an, au subscris riscuri aferente estimate la peste 1 miliard 820,1 milioane de lei, volum in crestere cu 26,5%, fata de perioada similara a anului trecut.

Cele mai cresteri ale subscrierilor au fost inregistrate la asigurarile de accidente (+85,6%), asigurari de bunuri (+58,2%), inclusiv asigurarile culturilor agricole si animale (46,9%), asigurari de raspundere civila avia (49,8%), asigurari de raspundere civila auto, inclusiv RCA interna (+20,7%) si Carte Verde (52,6%).

Ramane neschimbata ponderea primelor subscrise pentru asigurarile generale de aproximativ 96% din volumul total de prime, asigurarilor de viata revenindu-le 4%.

In acelasi timp in noua luni ale anului 2022, companiile au achitat despagubiri si indemnizatii de asigurare in marime de peste 585,8 mil. lei, in crestere cu 25,4%, fata de acum un an. Majorari semnificative au inregistrat asigurarile de bunuri – de circa 2 ori, asigurarile agricole – de circa 3 ori si asigurarea Carte Verde – cu 58,8%.

Daunele achitate in baza politelor de asigurari generale au insumat 551,5 mil. lei sau 94% din totalul despagubirilor platite, iar despagubirile achitate in baza politelor de asigurari de viata au constituit aproximativ 34,3 mil. lei, in crestere cu 39,1%, fata de anul precedent.

La aceeasi data, activele totale ale companiilor de asigurari din Republica Moldova au constituit peste 4,3 mlrd lei, in crestere cu 20,5% fata de acum un an. Activele admise la acoperirea rezervelor tehnice si marja de solvabilitate minima reprezinta 80,0% (cca 3,5 mlrd lei) din totalul activelor, fiind majorate cu 21,5% comparativ cu perioada de noua luni ale anului 2021. In acelasi timp, rezervele tehnice ale pietei de asigurari au crescut cu 24% si au constituit cca 2,5 mlrd lei.

Capitalul social al tuturor companiilor de asigurari a insumat aproximativ 429 milioane lei.

Cu referire la indicatorii prudentiali raportati de companiile de asigurari la categoria de asigurari generale, se atesta rata de solvabilitate cu valori intre 224,6% si 102,9%, existand si o companie cu rata de solvabilitate sub limita normativa. Coeficientul de lichiditate raportat de companiile de asigurari, este cuprins intre 6,65 si 1,04 si se incadreaza peste nivelul normativ.

Profitul companiilor de asigurare (pana la impozitare) s-a ridicat in ianuarie-septembrie 2022 pana la 195,7 mil. lei, in crestere cu 58,1%, fata de perioada similara a anului 2021.

La 30 septembrie 2022, pe piata asigurarilor din Republica Moldova activau 10 societati de asigurare, autorizate si reglementate de CNPF.

Recomandam

Noutati

In cadrul sedintei din 1 noiembrie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a organizat, in zilele de 16 si 17 noiembrie 2022, intruniri cu peste 70 de organizatii de creditare...

Noutati

Actuarii, specialistii din domeniul financiar, precum si managerii de risc din cadrul societatilor de asigurari sunt invitati sa participe la programul de instruiri „Pregatire...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare atrage atentia contractantilor de asigurare de bunuri (ex. CASCO) ca, in cazul instrainarii bunului asigurat, sunt obligati sa informeze...