Pe parcursul primului semestru al anului 2022, activitatea Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a fost axata prioritar pe elaborarea si perfectionarea cadrului normativ, supravegherea respectarii legislatiei de catre participantii profesionisti in scopul asigurarii stabilitatii sectoarelor, prevenirii riscurilor sistemice si a practicilor abuzive pe piata financiara nebancara, dar si intensificarea cooperarii la nivel national si international.
CNPF a inregistrat progrese semnificative la capitolul consolidarea cadrului normativ pentru dezvoltarea pietei financiare nebancare, in primul rand prin promovarea si adoptarea de catre Parlament a doua acte legislative in domeniul asigurarilor, care schimba paradigma de reglementare si supraveghere pe aceasta piata. De asemenea, suplimentar obiectivelor planificate, au fost elaborate si inregistrate pe platforma parlamentara alte doua proiecte de lege ce vizeaza piata de capital, fiind axate pe reducerea riscurilor sistemice, majorarea nivelului de protectie a investitorilor, mentinerea unor piete echitabile, eficiente si transparente, dar si inlaturarea tuturor neconcordantelor cu ultimele modificari operate in legislatie.
Aditional, in vederea asigurarii stabilitatii si sustenabilitatii pietei financiare nebancare, Consiliul de Administratie al CNPF a aprobat un sir de acte normative secundare importante pentru sectoarele supravegheate, printre care Regulamentul privind cerintele de creditare responsabila aplicate organizatiilor de creditare nebancara,Regulamentul privind avizarea constituirii fondului de pensii facultative. Suplimentar, a fost imbunatatit cadrul normativ existent prin amendarea Hotararii CNPF cu privire la primele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, Regulamentului cu privire la circulatia valorilor mobiliare pe piata de capital s.a.
In scopul asigurarii respectarii legislatiei de catre participantii profesionisti la piata financiara nebancara, CNPF a intreprins urmatoarele actiuni de baza:
- 8 controale efectuate, dintre care patru tematice si patru complexe;
- monitoringul a peste 5600 rapoarte prezentate in adresa autoritatii;
- 34 decizii de sanctionare pecuniara;
- 194 de petitii receptionate si solutionate in vederea protejarii consumatorilor de servicii financiare nebancare.
Implementarea proiectului de asistenta tehnica UE Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanta corporativa si gestionarea riscurilor in sectorul financiar”, avansarea cooperarii cu proiectele USAID (Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala), intensificarea conlucrarii cu autoritatile de supraveghere financiara din Romania si Germania, dar si stabilirea relatiilor de colaborare cu alte institutii financiare internationale au fost elemente ale dezideratului noii conduceri in aceasta perioada.
Pe segmentul educatiei financiare, de asemenea cu sprijinul partenerilor externi (USAID), CNPF a elaborat Ghidul practic privind emisiunea si tranzactionarea obligatiunilor corporative, care descrie intr-un limbaj accesibil ce inseamna obligatiunea, cum investitorii pot cumpara obligatiuni, dar si care sunt beneficiile emiterii si detinerii acestora. Totodata, institutia a initiat colaborari cu Camera de Comert si Industrie din Republica Moldova si cu Asociatia Obsteasca „Finedu”, care vor sprijini implementarea activitatilor de incluziune financiara.
In perioada ce urmeaza, raman a fi prioritare masurile directionate spre consolidarea sistemului de reglementare a pietei financiare nebancare si cresterea competitivitatii acesteia. Printre obiectivele stabilite se numara elaborarea noii strategii de dezvoltare a pietei de capital, ce va fi orientata spre impulsionarea cresterii domeniului respectiv prin crearea terenului fertil pentru atragerea investitiilor si diversificarea instrumentelor financiare.