Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a aprobat, in cadrul sedintei din 17 ianuarie 2023, Regulamentul-model privind cadrul de administrare a activitatii organizatiei de creditare nebancara (OCN).
Prin elaborarea unui Regulament model de bune practici relevante domeniului de activitate a OCN-urilor si identificarea asteptarilor si a standardelor comune, CNPF doreste sa sprijine acest sector in efortul de a face fata provocarilor generate de accesul calitativ la finantare, mentinerea si cresterea calitatii serviciilor si evolutia catre sustenabilitate.
Regulamentul a fost conceput cu titlu de recomandare, pentru a fi un instrument util consiliilor de administratie ale OCN-urilor, partilor interesate si managerilor, in vederea imbunatatirii functionarii sectorului. Regulamentul-model pune la dispozitie un set de standarde in ceea ce priveste managementul, guvernanta, gestionarea riscului, raportarea si alte relatii specifice OCN-urilor si include un sir de recomandari, precum:
- guvernanta, aceasta sectiune cuprinde standardele pentru management si pentru consiliul de administratie, care va avea un numar minim de membri, independenta si atributiile sale;
- cadrul organizatoric – guvernanta interna, conduita in afaceri, parti afiliate, conflicte de interese;
- sistemul de control intern ajustat la dimensiunea organizatiei care raporteaza direct consiliului de administratie;
- auditul intern independent de management;
- cadrul de gestionare a riscurilor – aceasta sectiune detaliaza abordari si proceduri comune de gestionare a riscurilor, de identificare, evaluare si ierarhizare a riscurilor, stabileste persoana responsabila pentru gestionarea riscurilor, care este independenta de management.
Prezentul Regulament-model ar urma sa contribuie la diseminarea bunelor practici si la perfectionarea guvernantei si a managementului judicios in sectorul de creditare nebancara.
Regulamentul-model a fost elaborat in baza recomandarilor formulate de catre expertii Bancii Nationale a Romaniei in cadrul proiectului TWINNING „Consolidarea supravegherii, guvernarii corporative si gestionarii riscurilor in sectorul financiar”.
Nota: In prezent, in Registrul organizatiilor de creditare nebancara autorizate sunt inregistrate 127 OCN-uri cu dreptul de a desfasura activitate de creditare nebancara.