Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) si Programul USAID Reforme Structurale in Moldova (Programul USAID) au organizat miercuri, 4 mai 2022, un eveniment de prezentare a Ghidului practic privind emisiunea si tranzactionarea obligatiunilor corporative. Prezentarea a reunit participanti profesionisti la piata de capital, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai presei.
Ghidul, elaborat cu suportul Programului USAID, cuprinde elementele esentiale ale procesului de emitere si tranzactionare a obligatiunilor corporative si descrie in mod detaliat ce inseamna obligatiunea, cum apar obligatiunile, cum investitorii pot cumpara obligatiuni, care sunt beneficiile emiterii si detinerii obligatiunilor.
Emisiunea de obligatiuni este o forma de imprumut, prin intermediul careia emitentul imprumuta mijloace banesti de la investitori, care devin detinatorii de obligatiuni. Achizitionarea de obligatiuni poate fi perceputa similar incheierii unui „contract”, obiect al caruia sunt valorile mobiliare emise sub forma unor titluri de imprumut (obligatiuni), in care investitorul (detinatorul de obligatiuni) are rol de creditor, iar emitentul are rol de persoana care imprumuta. La emiterea obligatiunilor emitentul isi asuma angajamentul sa ramburseze acesti bani si sa plateasca o dobanda.
Obligatiunile se numara printre cele mai eficiente si uzuale forme de finantare, alaturi de alocatiile in capitalul social si creditele atrase de la institutii specializate. Ca la orice investitie, investitorii trebuie sa analizeze si sa se documenteze temeinic inainte de a utiliza acest instrument financiar, pentru a evalua toate riscurile conexe. Ghidul este destinat atat emitentilor de obligatiuni corporative, cat si persoanelor fizice si juridice, care vor sa investeasca pe piata de capital in vederea obtinerii unor viitoare castiguri. Scopul de baza al Ghidului este promovarea increderii in serviciile si instrumentele financiare specifice pietei de capital din Republica Moldova si cresterea interesului publicului pentru astfel de investitii.
In cuvantul sau de salut, Presedintele CNPF, Cornelia COZLOVSCHI, a mentionat: „Printr-un efort conjugat al autoritatii de supraveghere cu expertii Programului USAID ne propunem sa scoatem in evidenta nu doar beneficiile cu mecanismele procedurale relevante atragerii de capital de catre societatile pe actiuni sau societatile cu raspundere limitata prin intermediul plasamentelor de obligatiuni corporative, dar si pasii care urmeaza a fi intreprinsi de catre cei ce isi doresc atragere de capital, precum si cei care isi propun sa investeasca in acest capital. In ghidul prezentat mai pot fi gasite si oportunitatile detinerii unor astfel de instrumente financiare, precum si parghiile alimentarii interesului potentialilor investitori in explorarea acestui segment al pietei de capital. Evenimentul de astazi se inscrie in sirul de masuri inerente, pe care se ambitioneaza sa-l realizeze Comisia Nationala pentru a asigura promovarea de politici si abordari pro-active in vederea canalizarii economisirilor catre piata de capital”.
La randul sau, Directorul Programului USAID, Milo STEVANOVICH, a subliniat: „Programul nostru a acordat asistenta Comisiei Nationale in activitatile de simplificare a procedurilor de emitere a obligatiunilor corporative, de elaborare a amendamentelor privind modalitatea de constituire a gajului pentru emiterea de obligatiuni si pentru imbunatatirea regulamentelor aferente organizatiilor de creditare nebancara si activitatii de actuariat. Elaborarea Ghidului cu privire la emisiunea si tranzactionarea obligatiunilor corporative constituie un rezultat real al eforturilor Programului in promovarea emisiunii de obligatiuni corporative, realizat in cooperare cu CNPF. As dori sa aduc multumiri Comisiei Nationale a Pietei Financiare pentru cooperarea fructuoasa cu Programul USAID Reforme Structurale in Moldova si sa va doresc tuturor doar succese si reusite in dezvoltarea pietei de capital in Moldova”.
Ghidul practic privind emisiunea si tranzactionarea obligatiunilor corporative este disponibil pe pagina web a CNPF: www.cnpf.md