Socializare

Hi, what are you looking for?

XPRIMMXPRIMM

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare in dialog cu asiguratorii si transportatorii

Reprezentantii Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) au avut marti, 26 iulie 2022, o sedinta consultativa cu transportatori, asiguratori si reprezentanti ai asociatiilor de business din tara, pe aspecte privind modificarea primei de referinta aferente asigurarii obligatorii de raspundere civila auto.

Intrunirea a fost organizata pentru consultari si schimb de opinii intre autoritatea de supraveghere si partile vizate, in vederea asigurarii transparentei si corectitudinii in procesul decizional si a promovarii unui dialog constructiv intre CNPF si societatea civila. Astfel, dialogul cu participantii s-a axat pe rationamentele ce au determinat necesitatea amendarii formulei de calcul a primei de asigurare de baza, care in consecinta genereaza o majorare a primei de asigurare.

Amintim ca, la 1 iulie 2022, Comisia Nationala a Pietei Financiare a inaintat spre consultari publice un proiect de modificare a Hotararii CNPF nr. 25/2 din 24.06.2019.

Decizii ale Consiliului de Administratie al CNPF

In cadrul sedintei din 22 iulie 2022 si a sedintei din 26 iulie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente pietei financiare nebancare, inter alia:

Autorizare

Reperfectarea licentei AEI „MICROIMPRUMUT” SRL pentru desfasurarea activitatii asociatiilor de economii si imprumut, cu includerea urmatoarelor sucursale:

-sucursala ,,Costin”, adresa: MD-2071, mun. Chisinau, str. N. Costin 52;

-sucursala ,,Alba Iulia”, adresa: MD-2071, mun. Chisinau, str. Alba Iulia 77/2, P105;

-sucursala ,,Budesti”, adresa: MD-4814, mun. Chisinau, s. Budesti, str. Chisinaului 1/J.

Reperfectarea licentei AEI „SOROCA” pentru desfasurarea activitatii asociatiilor de economii si imprumut, cu modificarea adresei juridice in mun. Soroca, str. Stefan cel Mare 45 si extinderea teritoriala asupra unitatilor administrativ-teritoriale din imediata vecinatate: raioanele Floresti, Drochia si Donduseni.

Aprobarea companiei de audit „FIRST AUDIT INTERNATIONAL” pentru efectuarea expertizei auditorului, insotita de opinia acestuia, care urmeaza sa confirme faptul ca, la momentul depunerii documentelor de „INTACT ASIGURARI GENERALE” SA pentru reperfectarea licentei cu includerea activitatii de asigurare obligatorie de raspundere civila auto externa, asiguratorul dispune de suficiente mijloace banesti proprii potrivit cadrului normativ in vigoare.

Aprobarea companiei de audit ,,MOORE STEPHENS KSC” SRL in scopul efectuarii misiunilor de audit obligatoriu pentru perioada de gestiune 2022 in cadrul „MOLDASIG” SA.

Aprobarea candidaturilor propuse in functia de membri ai Consiliului Societatii al „MOLDASIG” SA.

Inregistrarea in Registrul agentilor de asigurare si agentilor bancassurance a OCN „ECOFINANCE TECHNOLOGIES” SRL.

Inregistrarea in Registrul emitentilor de valori mobiliare a restructurarii emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de SA „DETA” si majorarea capitalului social cu 400 000 lei prin majorarea valorii nominale a unei actiuni ordinare nominative de la 200 lei la 600 lei din contul capitalului propriu si al mijloacelor banesti. Capitalul social al societatii, dupa restructurarea emisiunii, va constitui 600 000 lei, divizat in 1 000 de actiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominala a unei actiuni de 600 lei.

Inregistrarea in Registrul emitentilor de valori mobiliare a darii de seama privind rezultatele emisiunii suplimentare de actiuni ale SA „PAMELA” – in suma de 352 000 lei, in numar de 35 200 actiuni ordinare nominative, cu valoarea nominala a unei actiuni de 10 lei, din contul mijloacelor banesti.

Radierea din Registrul emitentilor de valori mobiliare, in rezultatul reorganizarii prin transformare in societate cu raspundere limitata, a valorilor mobiliare emise anterior de societatile pe actiuni:

-„GARA NORD”, in numar de 2 000 actiuni ordinare nominative;

-„VELTIM”, in numar de 2 000 actiuni ordinare nominative;

-„ANGELICA R PRIM”, in numar de 12 953 actiuni ordinare nominative;

-„LA GEVA”, in numar de 20 000 actiuni ordinare nominative.

Supraveghere

Suspendarea activitatii de creditare nebancara a OCN ,,VIACONTO MINICREDIT” SRL pe un termen de trei ani, conform deciziei asociatului unic al organizatiei. Pe perioada suspendarii activitatii, se interzice incheierea a noi contracte de acordare a creditelor si/sau a leasingului financiar.

Aprobarea rezultatelor controlului tematic privind respectarea de catre SA „ACORD GRUP” SA a cadrului normativ aferent calitatii activelor admise sa reprezinte fondurile asiguratilor si asiguratorului, corectitudinii formarii si mentinerii rezervelor tehnice de asigurare, precum si a cerintelor fata de programul de reasigurare si a regulilor de contractare a reasigurarilor la situatia din 31.03.2022.

Recomandam

Noutati

In cadrul sedintei din 1 noiembrie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite...

Statistici

Companiile de asigurari din Republica Moldova, in primele 9 luni ale acestui an, au subscris riscuri aferente estimate la peste 1 miliard 820,1 milioane...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a organizat, in zilele de 16 si 17 noiembrie 2022, intruniri cu peste 70 de organizatii de creditare...

Interviuri

Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), Cornelia COZLOVSCHI, participa astazi, 26 ianuarie 2023, la instruirea AML/CFT „Monitorizarea tranzactiilor si indicatorii activitatilor suspecte„, organizata...