Socializare

Hi, what are you looking for?

XPRIMMXPRIMM

Noutati

Lege privind activitatea de asigurare/ reasigurare intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) reaminteste ca, incepand cu 1 ianuarie 2023, va intra in vigoare noua Lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare. In scopul aducerii in concordanta a activitatii participantilor profesionisti la noile prevederi legale, CNPF indeamna entitatile vizate sa se familiarizeze din timp cu reglementarile documentului respectiv.

Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare reglementeaza regulile de inregistrare, autorizare, licentiere, precum si activitatea de asigurare sau de reasigurare si cea de intermediar. De asemenea, aceasta stabileste cerintele prudentiale pentru participantii pe piata de asigurari si regulile de supraveghere a societatilor de asigurari sau de reasigurari.

Noul document stipuleaza o majorare treptata a cerintei de capital minim (capital propriu) pentru societatile de asigurari, care va putea fi realizata in etape, pe parcursul a cinci ani.

Totodata, actul normativ prevede si o conformare etapizata (in patru ani) la restrictiile normative privind activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice si la cerinta de capital minim.

De mentionat ca, incepand cu 1 ianuarie 2023, Legea cu privire la asigurari (nr. 407/2006) va fi abrogata. Reglementarile emise de autoritatea de supraveghere in baza Legii nr. 407/2006 vor fi aplicate in continuare in masura in care nu contravin Legii cu privire la activitatea de asigurare sau de reasigurare, pana la declararea explicita a nulitatii lor, context in care CNPF a initiat elaborarea cadrului regulator secundar.

Amintim ca, Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare a fost votata de Parlament la 7 aprilie 2022.

Documentul a fost elaborat de CNPF cu asistenta tehnica a expertilor Bancii Mondiale, in cadrul proiectului „Reforma pietei de asigurari din Moldova”, si are drept scop transpunerea partiala a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 25.11.2009 privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si reasigurare.

Pentru a asigura transparenta activitatii si a simplifica accesul la informatie pentru toate partile interesate, precum investitorii straini, autoritatile de supraveghere financiara nebancara din alte state, organismele internationale s.a., CNPF a tradus documentul in limba engleza.

Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare (in limba romana/in limba engleza).

Nota: Textul legii in limba engleza reprezinta o traducere neoficiala.

Recomandam

Noutati

In cadrul sedintei din 1 noiembrie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite...

Statistici

Companiile de asigurari din Republica Moldova, in primele 9 luni ale acestui an, au subscris riscuri aferente estimate la peste 1 miliard 820,1 milioane...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a organizat, in zilele de 16 si 17 noiembrie 2022, intruniri cu peste 70 de organizatii de creditare...

Interviuri

Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), Cornelia COZLOVSCHI, participa astazi, 26 ianuarie 2023, la instruirea AML/CFT „Monitorizarea tranzactiilor si indicatorii activitatilor suspecte„, organizata...