Prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului (AML/CFT) continua sa reprezinte un domeniu de mare interes pentru participantii profesionisti de pe piata de asigurari/reasigurari si de creditare nebancara. Cea de-a treia instruire, organizata pe 26 ianuarie 2023, a adunat peste 200 de participanti interesati de cele mai noi tendinte, dar si de cele mai recente modificari legislative in domeniu.
Evenimentul a incheiat seria de instruiri AML/CFT, lansata de Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) si Proiectul USAID „Transparenta Sectorului Financiar in Moldova” (FSTA) in februarie 2022, cu scopul de a consolida capacitatile profesionistilor din domeniu de a preveni si combate in mod eficient infractiunile financiare.
In discursul sau, Presedintele CNPF, Cornelia COZLOVSCHI, a mentionat ca, in economia contemporana, spalarea banilor este o amenintare pentru intreaga comunitate internationala. „Riscurile de spalare a banilor si finantare a terorismului reprezinta o preocupare majora pentru sistemul financiar si pentru securitatea cetatenilor. De aceea, consideram combaterea spalarii banilor drept un mijloc esential de lupta impotriva coruptiei si a legalizarii veniturilor ilicite”, a subliniat Presedintele CNPF.
La randul sau, Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew MACELLARO a enumerat initiativele sprijinite in vederea imbunatatirii transparentei si eficientei sistemului financiar din Moldova, prin implementarea unor solutii IT de ultima generatie, capacitarea personalului si ajustarea cadrului legislativ. „Fenomenul spalarii banilor reprezinta un mare risc la adresa integritatii si stabilitatii sectorului financiar. Iata de ce, consolidarea capacitatilor de asigurare a conformitatii cu cerintele AML/CFT constituie o prioritate pentru proiectul nostru si suntem determinati sa continuam sa sprijinim autoritatile si companiile din sectorul financiar in lupta contra spalarii banilor”, a punctat Matthew MACELLARO.
„Dezvoltarea unui sistem eficient AML/CFT si ajustarea cadrului normativ la standardele internationale reprezinta o preocupare continua pentru autoritatile nationale. Astfel, ca urmare a amendamentelor la Legea nr. 308/2017, vom acorda o atentie sporita continuarii dialogului cu entitatile raportoare, prin organizarea instruirilor adaptate activitatilor profesionale desfasurate, sporirea eficacitatii, dezvoltarea capacitatilor institutiilor implicate, cooperarea nationala si internationala, dezvoltarea mecanismului national de supraveghere a entitatilor raportoare si alte domenii de interes pentru sistemul national AML/CFT„, a mentionat, in cuvantul sau de salut, directorul adjunct al Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (SPCSB), Andrian MUNTEANU.
Agenda instruirii din 26 ianuarie a inclus paneluri de discutii si prezentari pe marginea mai multor subiecte de actualitate. In cadrul primei sesiuni, reprezentanti ai CNPF, SPCSB si Bancii Nationale a Moldovei au discutat despre tendintele si evolutiile care se prefigureaza in reglementarea AML/CFT in 2023. Ulterior, experti din SUA si Lituania au vorbit despre monitorizarea tranzactiilor si indicatorii activitatilor suspecte, prezentand si o serie de bune practici in acest sens. In premiera, unul dintre paneluri a fost dedicat reprezentantilor celor doua sectoare, acestia avand ocazia sa expuna provocarile pe care le intampina in implementarea cerintelor AML/CFT, dar si asteptarile fata de autoritati.
Un alt subiect de maxim interes pentru participanti l-au constituit noile prevederi privind identificarea la distanta a clientilor, procedura cunoscuta si sub denumirea de e-KYC (Electronic Know Your Customer). Participantii s-au implicat activ in discutii si au adresat intrebari legate de noile amendamente, elaborate cu suportul Proiectului USAID FSTA.
La finalul evenimentului, in cadrul unei ceremonii festive, participantii celor trei module de instruire au primit certificate.