Socializare

Hi, what are you looking for?

XPRIMMXPRIMM

Noutati

Raport de activitate CNPF pentru 2021: evolutii stabile in cele trei sectoare supravegheate

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a facut public raportul de activitate pentru anul 2021, care denota stabilitate in cele trei sectoare supravegheate – piata de capital, de asigurari si de creditare nebancara.

Raportul este structurat in 11 compartimente, dintre care cinci prezinta activitatile sectoriale: piata de capital, piata de asigurari, sectorul de creditare nebancara, birourile istoriilor de credit si plasamente colective, iar alte sase compartimente – descriu activitatea regulatorului: protectia consumatorului, cooperarea interinstitutionala si internationala, activitatea operationala, executarea strategiei etc.

Piata de capital

Analiza la nivel sectorial atesta ca, desi a fost afectata de repercusiunile crizei pandemice, piata de capital a inregistrat in 2021 o crestere a volumului emisiunilor de valori mobiliare. Acest indicator a fost influentat, inclusiv de masurile de conformare intreprinse de catre societatile pe actiuni, in contextul prevederilor legislatiei privind majorarea etapizata a capitalului social minim de la 20 mii lei la cel putin 120 mii lei, la 01.01.2022.

Un eveniment marcant al anului 2021 au fost emisiile de obligatiuni. Astfel, in premiera pe segmentul primar al pietei de capital, au fost inregistrate primele obligatiuni emise de autoritatile publice locale (Primaria or. Singera si Primaria mun. Ceadir-Lunga), in valoare totala de 7,5 mil. lei. Inceputul promitator al emisiunilor de obligatiuni emise de autoritatile publice locale denota interesul sporit al investitorului si capacitatea pietei de a oferi si de a asimila noi instrumente financiare.

Piata de asigurari

In 2021, piata de asigurari a consemnat o evolutie ascendenta a primelor brute subscrise, care au inregistrat o valoare totala de 1,9 mld. lei, avand o crestere nominala cu aproximativ 32,59% comparativ cu anul precedent. In aceeasi perioada, societatile de asigurare au platit despagubiri si indemnizatii de asigurare in suma totala de 662,1 mil. lei, inregistrand o crestere nominala cu 11,02% comparativ cu anul precedent.

Similar anului precedent, piata a ramas orientata spre asigurari generale, care au constituit 94,78% (93,05%, 2020) din volumul total al primelor brute subscrise, iar asigurarile de viata au reprezentat 5,22% (6,95%, 2020). In 2021, asigurarile obligatorii au avut o pondere de 44,36%, iar asigurarile facultative au acoperit 55,64% din volumul primelor brute subscrise pe piata de asigurari.

In 2021, prima pe cap de locuitor a atins nivelul de 740,88 lei/locuitor, fiind in crestere cu 190,54 lei comparativ cu anul precedent. Gradul de penetrare a asigurarilor, exprimat ca raport intre primele brute subscrise si PIB, a inregistrat nivelul de 0,8 la suta, fapt ce atesta o crestere a acestui indicator comparativ cu 2020 cu 0,1 puncte procentuale.

Sectorul de creditare nebancara

Valoarea activelor totale detinute de intreg sectorul de creditare nebancara (asociatiile de economii si imprumut – AEI si organizatiile de creditare nebancara – OCN) a crescut pe parcursul anului 2021, mentinand acelasi trend inregistrat in ultimii ani. La 31 decembrie 2021, activele sectorului au constituit 13,6 mld. lei, inregistrand un ritm anual de crestere de 15,74%.

La 31.12.2021 autorizatii/licente pentru a desfasura activitate profesionista pe piata de creditare nebancara detineau 390 de entitati (163 OCN si 227 AEI), inregistrandu-se o reducere cu 5 entitati pe parcursul anului.

La finele anului trecut, licente pentru prestarea serviciilor legate de prezentarea rapoartelor de credit aveau 4 birouri ale istoriilor de credit. Astfel, fata de anul 2020, numarul contractelor de credit raportate la birourile istoriilor de credit a crescut cu 1,72 mil. unitati. Aceasta crestere se datoreaza faptului ca, incepand cu finele lunii martie 2021, au intrat in vigoare prevederile legislative care obligau organizatiile de creditare nebancara sa raporteze cel putin unui birou al istoriilor de credit, iar birourile sa efectueze schimb reciproc de informatii, in scopul oferirii creditorilor a informatiei complete referitoare la istoria de credit a potentialului debitor.

Recomandam

Noutati

In cadrul sedintei din 1 noiembrie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite...

Statistici

Companiile de asigurari din Republica Moldova, in primele 9 luni ale acestui an, au subscris riscuri aferente estimate la peste 1 miliard 820,1 milioane...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare atrage atentia contractantilor de asigurare de bunuri (ex. CASCO) ca, in cazul instrainarii bunului asigurat, sunt obligati sa informeze...

Noutati

Actuarii, specialistii din domeniul financiar, precum si managerii de risc din cadrul societatilor de asigurari sunt invitati sa participe la programul de instruiri „Pregatire...