Socializare

Hi, what are you looking for?

XPRIMMXPRIMM

Statistici

Afla totul despre RCA, Carte Verde si cum sa fii treaz la volan

In perioada 15 iunie – 15 iulie a.c., APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, la initiativa si cu sustinerea BNAA – Biroul National al Asiguratorilor Auto din Moldova, lanseaza a doua editie a proiectului de informare si de educatie financiara dedicat moldovenilor.

Orientata spre asigurarile auto obligatorii si incluzand o importanta componenta de siguranta rutiera, campania „Totul despre RCA, Carte Verde si cum sa fii treaz la volan” are ca obiectiv sa aduca in prim plan atat cele mai importante informatii pe care fiecare sofer trebuie sa le cunoasca despre asigurarile RCA si Carte Verde, cat si principalele cauze care provoaca accidente rutiere in Moldova si recomandarile de siguranta pentru a le evita.

Peste 2.500 de accidente rutiere in anul 2021

Siguranta rutiera este o problema acuta, iar Moldova nu face exceptie. Conform datelor oficiale transmise de Inspectoratul national de securitate publica al IGP, extrase din sistemul informational automatizat „Registrul de stat al accidentelor rutiere”, in 2021 s-au inregistrat 2.547 accidente in traficul rutier, in rezultatul carora 257 persoane au decedat, iar altele 2.860 au fost traumatizate. Cifrele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat tendinta este una de crestere fata de 2020, cand fusesera inregistrate 2.004 accidente rutiere, in urma carora 245 de persoane au decedat, iar alte 2.265 au fost traumatizate.

In ceea ce priveste factorii care au determinat accidente rutiere anul trecut, „viteza neadecvata vizibilitatii, conditiilor, situatiei rutiere”ramane principala cauza, aceasta constituind peste 35% din numarul total al accidentelor din 2021 (902 in total) si conducand la decesul a 134 de persoane si traumatizarea altor 1028. Aceasta este urmata de „neacordarea prioritatii pietonilor” (438 de accidente), „neacordarea prioritatii altor vehicule” (336), „nerespectarea distantei intre vehicule” (176), „neasigurarea la schimbarea directie de mers sau a benzii” (161), respectiv „starea de ebrietate alcoolica” (127 de accidente rutiere in 2021).

Situatia este similara cu anul 2020, cand accidentele rutiere au fost provocate de: viteza excesiva/ neadaptata la conditiile de drum si de vizibilitate – 614 accidente, urmata de neacordarea prioritatii pietonilor (313 accidente), neasigurarea la schimbarea benzii sau a directiei de mers (227 accidente), neacordarea prioritatii de trecere altor vehicule (191), starile de ebrietate (150) si traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni (118). Fata de 2020, in 2021 s-a identificat o crestere cu +102,38% a accidentelor rutiere produse ca urmare a „Nerespectarea distantei dintre vehicule”.

Din pacate, si anul 2022 a debutat cu un numar mare de incidente in trafic. Doar in primul trimestru din acest an, 512 persoane au fost victime ale accidentelor rutiere: 37 au decedat, iar 475 au fost traumatizate.

Despre asigurari si siguranta rutiera

Avand in vedere acest context, campania lansata de APPA si BNAA include, alaturi de informatiile privind asigurarile RCA si Carte Verde, si o puternica componenta de siguranta rutiera. Cele patru saptamani tematice ale proiectului abordeaza urmatoarele subiecte:

o Rolul si importanta asigurarii RCA – Riscurile neasigurarii la schimbarea directiei de mers sau a benzii;

o Rolul asigurarii Carte Verde si cand trebuie aceasta achizitionata – Riscurile consumului de alcool la volan;

o Ce faci in caz de accident? – Atentie la pietoni!

o Rolul constatului amiabil in caz de accident – Riscurile vitezei excesive.

Pe intreaga durata a campaniei, infografice tematice, dar si video-uri animate dedicate vor fi publicate pe pagina de Facebook Totul despre Asigurari in Moldova. De asemenea, consumatorii pot accesa portalul totuldespreasigurari.md pentru mai multe detalii despre principalele tipuri de asigurari.

Despre organizatorii campaniei

BNAA – Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule este organizatia reprezentativa din Republica Moldova a companiilor de asigurari emitente de certificate „Carte Verde”. BNAA are drept scop reprezentarea intereselor colective ale membrilor sai, in domeniul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule, atat pe teritoriul Republicii Moldova, cat si in strainatate, promovarea cooperarii, precum si compensarea prejudiciilor cauzate persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehicule ai caror posesori nu au respectat obligatia de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, de autovehicule neidentificate si/sau obtinute pe cale ilicita.

APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor este, in momentul de fata, una dintre cele mai active asociatii in domeniul educatiei financiare din Romania, organizand, din 2009 pana in prezent, aproape 45 de campanii de informare si de educatie financiara adresate publicului larg, alaturi de proiecte dedicate sigurantei rutiere si reducerii numarului de accidente de pe sosele. Anual, asociatia desfasoara cel putin 3 proiecte dedicate consumatorilor din Romania care urmaresc cresterea gradului de educatie financiara si a sigurantei pe sosele (si, implicit, a reducerii numarului de accidente).

Recomandam

Statistici

Companiile de asigurari din Republica Moldova, in primele 9 luni ale acestui an, au subscris riscuri aferente estimate la peste 1 miliard 820,1 milioane...

Noutati

In cadrul sedintei din 1 noiembrie 2022, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de baza si atributiilor conferite...

Noutati

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a organizat, in zilele de 16 si 17 noiembrie 2022, intruniri cu peste 70 de organizatii de creditare...

Interviuri

Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), Cornelia COZLOVSCHI, participa astazi, 26 ianuarie 2023, la instruirea AML/CFT „Monitorizarea tranzactiilor si indicatorii activitatilor suspecte„, organizata...